KALP KAPAĞI HASTALIKLARI

Kalp kapaklarının, romatizmal hastalık, doğumsal kusurlar, kireçlenme veya enfeksiyon nedeniyle yapı ve işlevleri bozulabilir. Kapaklarda darlık, yetmezlik veya ikisi bir arada bulunabilir. Aynı zamanda birden fazla kapakta hastalık olabilir. Kalp kapaklarının yapı ve fonksiyonlarının bozulması, nefes darlığına ve kalbin büyümesine, kalp yetmezliğine, kalp atışlarında düzensizliğe veya kalpte enfeksiyona neden olabilir.

Kalp kapaklarındaki sorunlar tamir edilebilir ancak ileri derecede bozulmuş kapaklar değiştirilir.

 

KALP KAPAKLARI

Yapay kalp kapakları biyolojik veya mekanik olabilir.

Biyolojik kalp kapaklarında, kanın pıhtılaşması olasılığı mekanik kapaklara göre çok düşüktür ancak yıpranmaya karşı mekanik kapaklardan daha az dayanıklıdır ve kireçlenme oluşabilir. Kapak ameliyatlarından sonra, vücutta bulunan yapay kapağın enfeksiyonlar dan korunması çok önemlidir ve özellikle dişlere yönelik girişimler öncesi antibiyotik almak gerekir.

Mekanik kapak kullanılan ameliyatlardan sonra dikkat edilmesi gereken diğer en önemli konu ise, kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir ilacın (Coumadin) ömür boyu kullanılması zorunluluğudur. Coumadin’ in kanı sulandırıcı etkisi hastadan hastaya değişiklik göstermektedir ve kanı ne kadar sulandırdığı belirli aralıklarla ölçülmelidir; kanı sulandırma derecesi PTZ ve INR tahliliyle ölçülmektedir. Kan aşırı sulanırsa ölümcül kanamalara (mide kanaması, beyin kanaması vb) veya az sulanırsa yapay kapak üzerinde pıhtı oluşarak kapak işlevlerinin bozulmasına veya oluşan pıhtının beyine  ya da diğer bölgelere atılmasına yol açabilir.