Koroner Arter Hastalığı

Kalbi besleyen damarlara koroner arter denilmektedir.

Kalbin 3 büyük koroner arteri vardır.

Sağlıklı koroner arterler elastiktir; iç yüzeyleri düzdür ve içinden kan rahatça akar. Koroner arter hastalığında ise damar duvarı kalınlaşır, daha az elastiktir ve içerisinde plaklar oluşarak sertleşir. Damar sertliğine  ateroskleroz denilir ve damarın içerisinde kolesterol ve diğer maddelerin (plak) artan bir şekilde birikerek damarın iç çapının daralmasına yada tamamen tıkanmasına neden olur.

Koroner arter hastalığı varlığında kalp yeterince kanlanamadığında göğüs ağrısı oluşur veya kanlanamayan kas hücreleri ölerek kalp krizi meydana gelir. Bir koroner arterde kan akımının kritik olarak bozulması için belirli bir oranda daralmış olması gerekir.

Koroner bypass ameliyatı

Koroner bypass ameliyatı, koroner arterin daralan kısmının, başka bir damar vasıtasıyla etrafından dolanarak kan akımının devamlılığının sağlanmasıdır.

Bu işlem için kullandığımız damarlar vücudunuzda bacaklarınızdaki toplar damarlar, kolunuzdaki atar damar ve göğüs duvarınızın iç kesimindeki atar damardır. Greft olarak kullanabilmek için bacaklardaki toplardamarlarda varis olmaması veya daha önceden içinde pıhtı oluşmamış olması gerekir. Bacaktan alınan toplardamar bacağın kan dolaşımının sadece %10’undan sorumlu olduğu için bu damarın alınmasının bir sakıncası yoktur. Ameliyattan sonra bir süre ilgili bacakta şişlik oluşabilir ve bacağın yükseltilmesi ve varis çorabı ile düzelir.

Başarılı bir koroner bypass ameliyatı ile;

    • Koroner arter hastalığına ait yakınmalar (göğüs ağrısı vb) ortadan kalkar,
    • Kalbin belirti veren veya vermeyen yetersiz kanlanması düzelir,
    • Hastanın ömrü uzar.

Koroner bypass ameliyatları göğüs kemiği orta hatta yukarıdan aşağıya doğru kesilerek ve genellikle kalp akciğer makinesi kullanılarak kalbin durdurulması ile yapılır. Ancak hastanemizde bazı durumlarda kalp çalışırken de yapılmaktadır.