Kalp Tümörleri


Kalp tümörü nedir? Çeşitleri nelerdir?

Kalp yapısından kaynaklanan veya kalbin dışındaki diğer organlardan yayılan iyi veya kötü huylu olabilecek kitlesel yapılara tümör denir. Kalp ve kalp kapağı dokusunda görülmekte olup; anormal derecede büyüyebilirler. 

Kalbin kendi yapısının neden olduğu tümörlere primer kalp tümörü adı verilir. Bu duruma çok sık rastlanılmaz. Kalbin içinde oluşan ve oluşum yeri yalnızca kalp ile sınırlı kalan tümörlere ise birincil tümör adı verilir. Üçüncüsü ise sekonder kalp tümörü olup; vücudun başka bir organında ortaya çıktıktan sonra kalbe sıçramasını ifade eder. Sekonder kalp tümörüne, primer kalp tümörüne kıyasla %40’a kadar daha sık rastlandığını belirtebiliriz. Sekonder kalp tümörü çoğunlukla akciğer kanseri ve mide kanseri gibi diğer organlarda gelişen kanser hücrelerinin yayılmasıyla kalbe kadar ulaşmasının sonucu meydana gelir. Böyle bir durumda kalbin çalışması olumsuz yönde etkilenir. 

Kalpteki tümörlerin yaklaşık olarak %75’i iyi huylu olup; çoğu zaman belirti vermez. Erken tedavi imkanından faydalanabilmek adına düzenli kontroller önemlidir.

Kardiyak Tümörler

Kalp tümörünün belirtileri nelerdir?

Kalp tümörlerine işaret eden en sık belirtilerin başında kalp kesesinde meydana gelen aşırı sıvı birikimidir. Bunun dışındaki yaygın belirtiler şu şekildedir:

  • Kalp yetmezliği
  • Bacaklarda meydana gelen şişlik
  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Düşük tansiyon
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik hissi
  • Derinin yüzeyinde meydana gelen küçük kırmızı lekeler

Birincil kalp tümörünün teşhis edilmesi; ikincil kalp tümörünün teşhis edilmesinden zordur. Sebebi, birincil kalp tümörünün nadir olarak görülmesidir. Belirtiler de diğer kalp hastalıkları ile çok benzerdir. Bundan dolayı ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve biopsi yöntemleri ile ayırıcı tanı konmaktadır.

Kalp tümörü ameliyatında dikkat edilen faktörler

Kalpteki kötü huylu tümörler için cerrahi tedaviye karar verilmişse eğer; ameliyat planlanır ve ilgili bölgedeki tümöral doku Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tamamen çıkarılır. Kalp tümörü ameliyatı için dikkat edilen faktörler; yöntem, zaman, hastanın sağlık durumu ve yaşı, tümörün çeşidi, yeri ve boyutudur. Ameliyattan önce alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması ve uzun bir müddet ara verilmesi, mümkünse tamamen bırakılması, oldukça önemlidir.

Kalp tümörü ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler 

Kalpte gelişen tümör nedeniyle ameliyata alınan hasta; belirli bir süre müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edilir ve düzenli olarak 6 ay sıklıklarla hekim kontrolüne gelmesi istenir. Unutulmamalıdır ki, nadir de olsa kalp tümörlerinin tekrar etme olasılığı vardır. Bu yüzden kontrol sürelerine dikkat etmek ve uymak önemlidir.