Tedavi Sonrası Dönem

HASTANEDEN TABURCU OLDUKTAN SONRA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER:

– Yara bakımı: 

Operasyonlardan sonra bir hafta kadar yara yerlerinizi direkt olarak tahriş edecek şekilde  yıkamamaya özen gösteriniz. Ilık su ve sabun ile temizlik yapılabilir. Kesi yerleri güneşe karşı aşırı hassasiyet gösterir ve güneş ile erken dönemde karşılaşıldığında yara yerlerinde koyulaşma olabilir. Yara yerlerine doktorunuz önermedikçe herhangi bir losyon, krem veya pudra sürmeyiniz.

Aşağıdaki sorunlar ile karşılaşırsanız kontrole geliniz:

    • Yara yerlerinde sonradan artan ileri derecede hassasiyet.
    • Kızarıklık, şişlik
    • Akıntı
    • Yara yerinde açılma
    • Ateşin süreklilik göstermesi

– Aktivite:

– Banyo: 

Çok sıcak suyla olmamak kaydı ile banyo yapabilirsiniz. 1 hafta kadar yara yerlerinin ıslanmamasına ve ıslak kalmamasına özen gösteriniz.

– Giyim:

Bol rahat kıyafetleri tercih edin. Yara yerleriniz iyileşene kadar sürtünecek veya sıkacak tarzda giyimden kaçının.

– Dinlenme:

Dinlenme ve egzersizi dengede tutmalısınız. Yemeklerden sonra egzersiz yapmadan önce yarım saat dinlenin. Yara yerlerinizde ilk dönemde ağrı ve hassasiyet  nedeni ile hareketlerinizi aşırı kısıtlamayın, kendi işinizi kendiniz yapmaya özen gösterin. İyileşmeniz bu şekilde daha iyi olacaktır.

–   Yürüyüş:

En iyi egzersiz uygulamalarından birisidir. Tüm vucutta ve kalpte dolaşımı arttırır. Aktivitenizi kademeli olarak arttırmalısınız. İlk hafta ev içerisinde ve yakın mesafe yürüyüş yapın. Günde 2-3 kere 5 dakika yürüyüş ile başlayabilirsiniz. Kendi ritminizde yürüyün. Yorulduğunuzda mutlaka dinlenin. Her hastanın iyileşme dönemi farklılık gösterir. Aktivitenizi gün içerisine yayın. Bir kerede aşırı aktivasyondan  kaçının. Hedef olan 15-20 dakika (2-3 km) günlük yürüyüşlerdir.

– Merdiven:

Özel olarak belirtilmedikçe merdiven çıkmanızda sakınca yoktur.

–  Ziyaret:

İlk birkaç hafta ziyaretçilerinizi sınırlayın. Özellikle öksüren, aksıran ve grip olanlarla karşı karşıya gelmeyin. Yorulduğunuzda izin isteyin ve uzanarak istirahat edin.

–  Araba kallanımı:

6 hafta araba kullanmayın. Bu süre gögüs kemiğinizin iyileşmesi ve kaynaması için gereklidir. Yolcu olarak seyahat etmenizde sakınca yoktur ancak 2 saatte bir mola verip birkaç dakika yürümeye dikkat etmelisiniz.

–  Ağırlık:

6 hafta ağır yük kaldırmayın (5kg ve üzeri), çocuk taşımayın.

–  İş hayatı:

Kişisel farklılık göstermekle birlikte 6-12 hafta arası çalışmaya başlayabilirsiniz.

–  Cinsel fonksiyon:

Kendinizi rahat hissetdiğiniz dönemde göğsünüzde bası olmamasına dikkat ederek normal cinsel hayatınıza dönebilirsiniz. ( kişisel farklılık göstermekle birlikte 4 hafta sürebilir.)